Guest Classes

Verslag van:

Gastles op het Twents Carmel College in Oldenzaal

MG 7757Op 21 november 2012 heeft de sectie levensbeschouwing van het Twents Carmel College in Oldenzaal Tulku Sonam ontvangen zodat deze bijzondere Lama gastlessen kon geven aan leerlingen een 2HAVO/VWO klas en een 3 Gymnasiumklas. 

De leerlingen hebben deze gastlessen voorbereid door zich met o.a. een creatief project (collages en eigen gebedsvlaggetjes) te verdiepen in het land, de bevolking, de Boeddhistische leer én uiteraard de Dalai Lama. Niet alleen de leerlingen maar ook de docenten genoten, mede door zijn innemende persoonlijkheid, toegankelijkheid én gevoel voor humor van het lesbezoek van Tulku Sonam.

Hieronder volgt een verslag van twee leerlingen van de 3 Gymnasiumklas.

‘Nog nooit zijn we zo stil de klas ingekomen. Je kon duidelijk merken dat iedereen het spannend vond en zich afvroeg wat hen te wachten stond. Het bezoek van Lama Tulku Sonam Choedup Rinpoche was dan ook niet zomaar een bezoekje van een of andere putjesschepper.

Nadat hij over zijn leven had verteld (hij is gereïncarneerd en gevlucht uit Tibet en woont in India), mochten de leerlingen vragen stellen. Vragen over hemzelf en algemene vragen over het Tibetaanse Boeddhisme. "Wat eet u?", “Hoeveel Boeddha’s bestaan er eigenlijk?” en "Wat was uw motivatie om drie jaar lang in een grot te gaan zitten mediteren?" waren enkele vragen die in tijdens de gastles voorkwamen.

Wat ook indruk op ons maakte was dat hij bijvoorbeeld zei dat iedereen in onze klas een lama zou kunnen zijn, en dat hij alle mensen hier als vrienden zag en zich dus nooit alleen voelde.

De laatste minuten hebben we mediterend doorgebracht. Twee minuten stilte is voor sommigen in onze klas een hele moeilijke opgave, en toch was er een kalmte in onze klas waardoor het doodstil was.’

Femke en Annisa

MG 7781

Program

Wednesday 10 November 2021

19.30 - 22.00

Teaching about 'impermanence'

Amsterdam

Thursday 11 November 2021

19.30-21.30

Puja 'Medican Buddha'

Geleenstraat 34-Amsterdam

Sunday 14 November 2021

16.00-17.45

Teaching 'wheel of life'

Yoga temple Haarlem